вівторок, 1 листопада 2016 р.

Історія британської моди: важливі віхи

В Єлизаветську епоху існувала мода на розкіш: коштовності, капелюхи. Багаті чоловіки носили дублети (вузька коротка куртка з вузькими довгими рукавами), плащі та штани-буфи; жіноче вбрання складалося з корсета, спідниці  і парчевої сукні. Наряд визначався соціальним становищем, одягатися не по статусу вважалося злочином. У 1574 році королева видала закон про правила носіння одягу: тільки королівське плаття могло бути підбито горностаєм; менш знатні персони повинні були задовольнятися лисицею або видрою. Порушникам цього закону погрожували суворі покарання: штраф, конфіскація власності, позбавлення титулу, аж до смертної кари. Простий люд прагнув наслідувати стиль двору, але народний одяг шився з набагато більш дешевих матеріалів.
В епоху Регентства в моді переважає неокласицизм. Жіночі сукні представляють собою «силует в стилі ампір» - із завищеною талією, низьким квадратним вирізом і короткими пишними рукавами. Чоловіки носять облягаючі штани, фраки, двобортні жилети і лляні сорочки з елегантними широкими краватками, які візьмуть на озброєння нові жертви моди - денді.
У вікторіанській Британії мода як і раніше підпорядковувалася соціальним умовностям. У туалеті заможних жінок з'явився турнюр - високо призбирена ззаду спідниця; талію до неприродно маленького обсягу стискав жорсткий корсет. Ноги надійно ховалися від сторонніх поглядів; навіть купальний костюм повинен був закривати все тіло. Парасолька служила індикатором соціального статусу: багаті мали власні парасолі, більшість же брали їх у тимчасове користування в дощову погоду або просто обходилися без парасольок. В якості модного аксесуара використовувалися окуляри, деякі навіть без лінз. У Вікторіанську епоху виникає таке поняття, як «висока мода», з'являються модельєри, які створюють воістину твори мистецтва - наприклад, сукні з тонкого серпанку, прикрашені квітами і стрічками; ці наряди надягали один-два рази, а потім викидали, оскільки вони швидко бруднилися і легко м'ялися. Звичайно, основній масі населення до haute couture не було ніякого діла; повсякденний гардероб простого народу складався з грубуватою одягу строгих фасонів.

4 коментарі:

  1. говорять, що мода циклічна. Як ви вважаєте, коли в моду знову ввійдуть панталони?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дуже цікаве питання, Анно Віталіївно) Я вважаю, що деякі речі ніколи не увійдуть в моду знову і панталони серед таких речей.

      Видалити
  2. Я з Вами не згодна категорично. Це дуже зручний елемент одягу, особливо зимою.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. провідним дизайнерам необхідно задуматись над цим!

      Видалити