вівторок, 1 листопада 2016 р.

Національний британський костюм

Існують тонкі відмінності в стилі одягу різних регіонів Британії XXI століття. Деякі проводять межу між жіночою модою півночі і півдня, але таке узагальнення, як правило, помилкове, хоча в Манчестері, Лідсі та Ньюкаслі, кажуть, одягаються ошатніше, з великим шиком, ніж в Лондоні і на півдні країни, де переважає недбалий стиль жіночої моди . У тому, що стосується традиційного костюма, тут все набагато простіше: є певні звичаї, яких потрібно дотримуватися.

Шотландія

Недосвідчений мандрівник може припустити, що всі чоловіки на північ від англо-шотландської кордону не знімають кілтів, чим би вони не займалися. Це не так. Національний костюм - кілт, жилет, спорран (невеликий, оздоблений хутром шкіряний капшук, який вішають на пояс) і черевики з металевими пряжками - шотландці одягають на всілякі свята і церемонії. Скромна картата накидка (виникла двісті років тому з середньовічного килта, верхню вільну частину якого перекидали через плече і закріплювали брошкою) нерідко з'являється на подіумі. Наприклад, Вів'єн Вествуд включила її в свою колекцію «Англоманія» (Anglomania, 1993), в якій представлені міні-кілти. Текстильна фабрика Лохкаррон в Шотландії розробила для Вествуд особливий тартан «Макан-дреас», який отримав свою назву на честь її третього чоловіка. Військовий статут свідчить, що кілт слід носити без натільної білизни.

Уельс

Уельський національний костюм - це в деякому роді підробка. Він був розроблений в XIX столітті, з ініціативи леді Ллановер, яка побоювалася - і не без підстав, - що уельська культура знаходиться на межі зникнення. Створений на основі сільського жіночого вбрання того часу, він складається з фланелевої нижньої спідниці. Національний костюм уельці надягають тільки з нагоди святкових публічних заходів; в супермаркет в ньому не ходять. 

Англія

У англійців, навпаки, національного костюма немає - ні споконвічного, ні підробленого, ніякого, але є впізнаваний англійський формовий одяг. Це, наприклад, костюм бифітерів (Beefeaters- букв, «м'ясоїди») - розшитий золотом червоний камзол, панчохи і чорна кругла шляпа з полями, - яку носять вартові лондонського Тауера (і надягає англійська учасниця конкурсу краси «Міс світу»); червоні туніки і шапки з ведмежих шкур королівської гвардійської піхоти; білі сорочки і брюки по коліна виконавців танцю морріс.

Немає коментарів:

Дописати коментар